24 mars, 2016

Mater artium necessitas

Av JanneHbom

patented_1000x450

Mater artium necessitas – Nöden är uppfinningarnas moder. Med över 4.400 patentansökningar är en fångst- och dödsmaskin den mest uppfunna maskinen i USA genom tiderna. Aldrig har så många grå hjärnceller värkt fram lösningar som just runt denna maskin. Råttfällan. Det säger kanske en hel del om den mänskliga naturen.

Uppfinnare är i och för sig över lag ett skönt släkte. Hemliga, ibland smått galna och inte sällan paranoida men med en otrolig förmåga att se lösningar där många av oss andra bara ser problem. Jag har idag skruvat ihop ett par hyllor av en av Sveriges främste uppfinnare – Ingvar Kamprad. Inta för att jag för en sekund tror att han varit med i själva lösningen för bokhyllan Billy utan för att IKEA som idé är en av de mest framgångrika uppfinningarna företagsvärlden skådat. Där råttfällan fångat och dödat har Kamprads IKEA istället möblerat och givit förutsättningarna för liv och leverne. Det är så stort i sig att han jagats av Jante för det i hela sitt yrkesverksamma liv. Tänk att han bojkottades av speditörerna, smutskastades av möbelbranschen och var portad till den svenska möbelmässan. Det sägs att man rullade in honom i en matta för att överhuvudtaget få in honom på mässområdet. Men trägen vinner och ”the rest is history” som man säger.

En annan orädd entreprenör som flyttat gränser och aldrig drar sig för att säga vad han tycker och tänker är Botryggs grundare, byggherren från Linköping, Michael Cocozza. Med sitt bostadsbolag har han som byggherre mer än en gång utmanat de stora byggbolagen och visat på att man kan bygga billigare men minst lika bra. Det behövs verkligen i en bransch som med korsägande och med samma ägarintressen i alla produktionsleden behöver varenda knäpp på näsan som går att uppbringa. Självklart får Cocozza på samma sätt som Kamprad klä skott för sin rättframhet och för sin smartness. Men Michael Cocozza är inte bara smart ur ett strikt affärsmässigt perspektiv, han är också en tänkande samhällsdebattör som många gånger på ett osentimentalt sätt försöker visa på möjliga lösningar för de utmaningar som vi står inför. Inte minst ger han prov på det i den debattartikel som publicerades i dagens nummer av Östgöta Correspondenten – Invandringen en möjlighet.  Tänkvärd och lösningsorienterad istället för som är så vanligt till och med på debattsidan, klagande och problematiserande. Och det är klart, att avsluta debattinlägget med helt underbara ” Ett Sverige med 20 miljoner och ett Linköping med 300 000 svenskar år 2070 vore en positiv utveckling och något att se fram emot med tillförsikt.” visar än en gång på att Cocozza är allt annat än rädd för att sticka ut hakan. Det ska han ha all heder för.