18 februari, 2019

Målarnas målare

Av JanneHbom

Det finns egentligen hur mycket som helst att säga om Anders Zorn som föddes den 18 februari 1860 i Utmelands by i Dalarna. Men, det mesta har nog också blivit sagt. Men ett är säkert, han skicklighet som målare och inte minst porträttmålare kan ingen ta ifrån honom.

Men helt klart var han en målerisk legosoldat. Han målade vad som helst bara det fanns någon som betalade. Han fick också öknamnet grosshandlarmålaren, vilket kan kännas väl så lågt med tanke på att både presidenter, societetsfolk och andra celebriteter betalade furstligt för att stå modell för Zorn. Han hade dessutom en unik känsla för vad marknaden efterfrågade och var villiga att betala för.

Just det där att han lät peningen avgöra vad han skulle måla istället för att han valde motiv utifrån att han som konstnär ville säga något eller ge uttryck för gör att han för mig blir ganska ointressant som konstnärlig skapare. Dock är hans tekniska kompetens oomkullrunkelig.

Ett gott exempel på hans skicklighet är Brödbakning en olja på duk från 1889. Men den är också ett mycket gott exempel på ett av hans beställningsverk. Denna gång för den amerikanska marknaden som ville ha lite svensk allmoge på väggen.

Anders Zorn dog på Mora lasarett, den 22 augusti 1920 av blodförgiftning i buken.

Brödbakning finns i privat ägo.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus