5 maj, 2017

Macron och macron    

Av JanneHbom

Tänk när kalkylprogrammen till persondatorer kom. Vilken revolution! Det allra första hette VisiCalc och kom från Software Art. Det kördes givetvis på en Apple II redan 1979. Flera år innan IBM lanserade sin första PC.

Sedan för att göra en lång historia kort kom Gates och Microsoft, med smart marknadsföring och med ännu smartare re-engineering (läs kopiering eller rent av stöld) lanserade man först Multiplan och sedan så sent som 1985 kom företagets Lotus 1-2-3-dödare, Microsoft Excel. Givetvis släpptes den första versionen på en Apple Macintosh. Windows versionen av Excel kom först 1987. Idag är ändå Excel synonymt med kalkylprogram för de allra flesta.

Men det var 1993 som den egentliga revolutionen i Excel-världen kom. Det var då som programmeringsspråket VisualBasic for Application (VBA) byggdes in i Excel och för första gången gavs användaren möjligheten att automatisera återkommande moment genom en inspelningsfunktion eller genom att själv skriva kod i VBA. Den funktionen lyfte programmet till helt nya nivåer. Namnet på funktionen – revolutionen – döptes till Macron.

I dagarna spelar en annan Macron en av huvudrollerna i något som också skulle kunna kallas för en revolution – en ny fransk revolution. Emmanuel Macron kan på söndag den 7 maj nämligen väljas till Frankrikes näste president. Han vill med sin nystartade rörelse En Marche! skapa en ”demokratisk revolution”. Vem vet? 1993 revolutionerade Bill Gates världen för alla räkne-Nissar med macron i Excel. På söndag är det kanske dags för nästa revolution med hjälp av Macron.