8 maj, 2018

Låt det vara – 48 år efter Beatles

Av JanneHbom

Idag är det 48 år sedan Beatles tolfte och sista studioalbum kom – Let It Be. Sista spåret på B-sidan, Get Back, tycker jag är en av pop-gruppens rockigaste låtar trots att den med envishet beskrivs  som något av en Countryblues. Synd bara att Paul McCartney fegade ut och ändrade den ursprungliga texten som hade varit lika högaktuell idag. Den var en vass ironiskt text om rasism där man bad inströmmande pakistanier som tog brittiska jobb. ”Get Back” kom till efter att tory-politikern Enoch Powell hållit ett hätskt tal om invandringens följder.

Men som sagt, Paul fegade ut. Han var helt enkelt rädd för att den inte skulle uppfattas som en ironi utan tolkas bokstavligen. Något som var och en av oss som någon gång i dessa dagar försökt att vara ironisk på sociala medier fått känna av.

Istället blev texten till ”Get Back” en förbryllande men fyndig text om ett transsexuellt kärlekspar. John Lennon påstod dock att varje gång Paul sjöng ”Get Back to Where You Once Belonged” stirrade han uppfordrande på Yoko Ono.

HÄR kan du kolla & lyssna på låten»