17 december, 2015

Kommunal kannibalism

Av JanneHbom

image

Världen är upp och ner och den kommunal kannibalismen brer ut sig. Känt sedan åratal är hur lokala politiker tror, hoppas och vill att den egna kommunens medarbetare på näringslivskontoret ska ge sig ut på rövarstråt till grannkommunerna för att där, med sockrade erbjudanden, locka företag och företagare till den egna kommunen. Men varför nöja sig med det, verkar fler och fler kommuner resonera. Världen är tydligen fylld av möjligheter för röveri och uppenbar stöld. Och i dessa dunkla kretsar verkar det vara ett verktyg som man anser har större brytstyrka än till och med det klassiska bovverktyget kofoten – nämligen kommunens slogan. Denna oneliner som likt en ”Sesam öppna dig” kommer att leda till guld och gröna medborgare i den egna kommunen.

Nu senast slår Mjölby kommun på stort och helt ogenerat med ”Vi möts i Mjölby” – givetvis fullt medvetna om att de i och med detta rakt av stjäl den väl inarbetade och relativt väl fungerande ”Vi möts i Tranås” från Tranås kommun. Vem vet, detta intrång må kanske så småningom leda till bilaterala samtal i en demilitariserad zon (läs Boxholm) mellan de bägge städerna när den första permafrosten lagt sig.

Men Mjölby agerar kanske fortfarande bara i blint raser från då deras tidigare slogan ”Där hjulen snurrar” snoddes nästan rakt av av Vaggeryds kommun som bara la till twisten ”alltid” – ”Där hjulen alltid snurrar” i sin slogan och helt plötsligt framstod det som om Mjölby jobbade utifrån banktider.

Jag har i några år försökt att lansera Boxholm – kulturens vagga. Kanske inte helt framgångsrikt. Men oavsett det är det en oomkullrunkelig sanning. Risken är dessutom minimal att någon av de 289 andra kommunerna skulle vilja sno den. För så är det med genialitet. Den går inte att kopiera 🙂