6 maj, 2016

Jag har fått ett soundtrack

Av JanneHbom

hansl_sanger_1000x450

Jag har fått ett soundtrack. Eller rättare sagt mina dikter har fått det. Eller mer korrekt tre dikter ur min senaste diktsamling Gilla har blivit tonsatta. Och nu på söndag ska de framföras i körsångens högborg mitt i Stockholm. I Eric Ericsonhallen (fd Skeppsholmskyrkan) på Skeppsholmen. Av en av världens äldsta manskörer, Sångarbröderna i Boxholm.

Jag vet, Jante är stark och egentligen ska jag väl rodna, skämmas och tiga men det har jag aldrig gjort tidigare, så det kommer jag inte göra den här gången heller. Jag är jätteglad, jättestolt och lycklig, fattas bara annat. Och till en början var jag bara enormt överraskad. Det började nämligen så här.

En dag i början på 2014 damp det ner två brev i två brevlådor här i Boxholm. Ett brev i min gode vän, tillika Sångarbrödernas dirigent, Olle Nilssons brevlåda och ett i vår låda här i Linnefors, adresserad till mig. Det var från Hans Lundgren, alltså inte B-skådisen som är mer känd under namnet Dolph, utan Hans Lundgren, dirigenten och körledaren. Den man som förmodligen gjort störst avtryck i inte minst det östgötska körlivet. Hans, numera director musices emeritus vid Linköpings universitet har ett digert cv och har varit dirigent för Linköpings Studentsångare, Östgöta Kammarkör och den akademiska damkören Linnea. Med brevet medföljde tre små sånger om kärlek komponerade av Lundgren. Och i brevet stod att läsa ungefär; Här kommer ett hugskott som kanske kan komma till användning…

Ödmjukt skrivet, för det vi fått i våra händer var ett mycket gott exempel på nykomponerad 2000-talsmusik för manskör. Något som körmarknaden inte översvämmas av varje dag.

De tre små sångerna om kärlek fick ligga till sig. Sångarbrödernas schema och kalendern var fylld av andra musikalsiska upptåg men sakta formade sig tankarna om en 108-årig vandring genom Sångarbrödernas historia. Konserten EN KONSERT 3 ORTER växter fram och Olle kände att de tre små sångerna om kärlek skulle passa. Så nu på söndag på den tredje av 3 orter kommer Sångarbröderna för sista gången den här gången framföra Hans Lundgrens musik och mina texter. Det är verkligen stort för mig. Sa jag att jag är jätteglad, jättestolt och lycklig.