25 januari, 2020

Innan tretåren

Av JanneHbom

Lördag morgon – Dagsnoteringen – mer än 50 miljoner kineser isolerade. Den här gången på grund av ett virus. Andra gånger på grund av Mao eller Deng Xiaoping. Farsoter kan vara så små att de inte ens kan upptäckas av blotta ögat. Eller feta och stora som en hel karl.

Grönlandsvalen är stor. Förvisso inte lika stor som havets största – blåvalen – men med en längd på upp till 20 meter (ett par meter längre än en ledbuss) och en vikt på så där en 100 ton är den ändå tillräckligt stor. Tänk bara på att i grönlandsvalens mun får två elefanter plats så får man ändå en fungerande bild. Glädjande är att det verkar som om populationen av grönlandsvalar sakta växer. Dock från väldigt låga nivåer, men ändå.
Dessutom är de ju havets jazz-musiker. Att valar sjunger är ju allom bekant, men jazzigast av dem alla sjunger grönlandsvalen. Forskare har konstaterat att de sjunger som mest under parningstiderna från november till april. Och de sjunger många olika sånger. Dessutom dyker de upp (?) varje ny vintersäsong med en ny repertoar.

Apropå sång, såg jag Flickan från Småland dokumentären om Charlotte Perrelli i veckan. En smart och målmedveten kvinna som tagit sig fram och som trots motgångar ändå jobbat på. Bert Carlsson och Linda Skugge tillhör förmodligen inte de som hon vill fira jul med. Intressant var det men ändå så kändes det som ett ganska ytligt, eller ska jag säga ett grunt porträtt av flickan från småländska Hovmantorp.

Take me to your heaven – Terry Jones, en av idolerna i Monty Python mötte sin skapare i veckan. Jones spelade ofta fruntimmer i ordets rätta bemärkelse i gruppens sketcher och filmer. Även i filmen ”Life of Brian” som han dessutom regisserade. Detta mästerverk som faktiskt totalförbjöds av den norska filmcensuren då den ansågs blasfemisk.
I flödet dök det upp en briljant seriestrip i veckan. Den utspelade sig på ett fluffigt moln i himlen. På en gyllentron satt en man just tronande och i en vit kaftan. Framför honom på en liten molntapp står en Terry Jones med hatt, trenchcoat och portfölj. Terry stirrar på mannen som sitter där och säger:
– Brian! och får till svar:
– Mother?
Lysande. Det finns med andra ord hopp för mänskligheten.
Nu tretår.