8 mars, 2019

Impressionistiska stadsbilder

Av JanneHbom

Colin Campbell Cooper Jr föddes den 8 mars 1856 i Philadelphia I USA. Redan från början hade han fullhjärtat stöd hemifrån att satsa på måleriet. Och det gjorde han med besked.

Han studerade måleri på Pennsylvania Academy of Fine Arts under ledning av den komplexe Thomas Easkins. Denne Eskins ansågs av sin samtid vara en mycket kontroversiell person inte minst på grund av sitt säregna beteende och ständigt indragen i sexuella skandaler. Men idag menar man på att han var en av de mest betydande konstnärerna i Amerikas historia, någonsin, och Colin Campbell Cooper influerades starkt av Easkins, i varje fall i sitt måleri.

Cooper kom att räknas in i skaran av de stora amerikanska impressionisterna. Och med sitt arkitektoniska måleri med motiv från inte minst hemstaden och New York City blev han kanske mest känd som skyskrape-målaren.  Men Cooper var en allt igenom skicklig yrkesman och även hans målningar av interiörer, landskap och inte minst porträtt är väl värda att betrakta.

The Wall Street ferry slip (The Ferries, New York, en olja på duk från 1904 är ett mycket gott exempel på Coopers skicklighet och där impressionismens grundbultar återfinns inte minst i hans kraftiga penselföring och där bilden bakgrunden löses upp i ett ljusskimmer. Det här motivet är ett av de mest reproducerade marina New York-motivet genom tiderna.

Coopers mest dramatiska marina bilder härrör sig dock från räddningsoperationen av överlevande från RMS Titanics förlisning 1912. Cooper och hans fru (Emma Lambert Cooper, för övrigt också hon konstnär) råkade befinna sig ombord på ett av de fartyg som kom till undsättning och det säga att Cooper tog aktiv del i räddningsarbetet. Det ledde senare också till att han målade ett antal bilder som på ett mycket trovärdigt sätt fått tjäna som dokumentation av katastrofen.

Colin Campbell Cooper, Jr. dog den 6 november 1937 I Santa Barbara, Kalifornien.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus