8 juni, 2014

I Boxholm frodas hypokorismen

Av JanneHbom

smeknamn_600

[LINNEFORS 2014-06-08] Jag bor i Boxholm. Eller rättare sagt jag bor Boxholms kommun. Väldigt få människor bor i min kommun. Utav Sveriges hela befolkning på 9.644.864 personer bor endast 5.278 i Boxholm. Jag känner dem inte allihop. Men rätt många känner jag. Det är oftast bra människor. Rejält folk helt enkelt. Jag vet vad de flesta heter, men jag har oftast ändå ingen aning om vad deras namn är. För här i Boxholm frodas nämligen hypokorismen.

Kossa och Kalva, Kåpa, Sketis och Kratta. Sjögge och Bula. Henke och Tjonne är några av de hypokoristiska exemplen. Allt medan deras riktiga namn, det där namnet som står i passet, många gånger är en väl dold hemlighet. I Boxholm är det med andra ord smeknamn som gäller.

Och det finns något alldeles inbjudande med själva ordet smeknamn. Något synnerligen sympatiskt, humant och okonstlat. Man smeker den man gillar. I smeknamnet kan det också finnas en del som mera ska ses som en beskrivande komponent som lyfter fram personens egenart.

Men det är en tunn linje mellan smeknamn och öknamn. Där smeknamnet smeker river istället öknamnet. Det finns oftast något nedsättande i öknamnet. Därför använder vi inte öknamn i Boxholm. Vi använder bara smeknamn. Nästan alltid.

Har du något smeknamn? Skriv gärna en kommentar…

logg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 100 av 100.