1 juni, 2015

Homeopatisk förtunning

Av JanneHbom

moltas_1000x450

Ett av mina absoluta favorituttryck är homeopatisk förtunning, vilket kan förklaras som en kombination av tvekan och avvikelse från ämnet. Det var det komiska geniet Moltas Eriksson som lanserade uttrycket när han satt i panelen för radioprogrammet På Minuten. Ett program där deltagarna ska försöka tala i en minut på ett givet ämne utan att bryta mot ett antal regler. Än i dag sänds programmet i radions P1 med Ingvar Storm som programledare. Då på Moltas tid var det Lennart Svahn som ledde programmet och förutom Moltas satt Margaretha Krook, Catrin Westerlund och Stig Järrel i panelen.

Homeopatisk förtunning är dessutom ett uttryck som är minst lika aktuellt idag nästan 50 år efter att det skapades. Titt som tätt när jag ser och hör makthavare på teven svara på frågor eller förklara skeenden ser jag framför mig hur Moltas lutar sig fram, trycker på knappen och utbrister: ”Homeopatisk förtunning”.

Moltas , som egentligen hette Jan Henning Eriksson var till professionen psykiater vid Ulleråker i Uppsala men en gudabenådad underhållare med en minst sagt skruvad och bitvis nattsvart humor. Jag gillade Moltas. Idag hade han fyllt 83 år. Men han dog bara 55 år gammal, ensam i en lägenhet i Uppsala.

HÄR» kan du lyssna på ett avsnitt av På Minuten med Moltas från 1970.