21 november, 2020

Grönt är inte alltid skönt

Av JanneHbom

”Vårt mål har sedan starten varit att revolutionera grön matlagning.” skriver GoGreen samtidigt som företaget återkallar sina sesamfrön då det finns en risk att produkterna innehåller rester av ett bekämpningsmedel som inte är tillåtet för livsmedelsproduktion inom EU. Etylenoxid närmare bestämt. Det är en färglös och brännbar gas som har bakterie-, svamp- och spordödande egenskaper. Gasen används som desinfektionsmedel för bland annat livsmedel men också som en av grundingredienserna vid tillverkningen av frostskyddsmedel. Etylenoxid klassas som cancerogent och är med andra ord allt annat än grönt och hälsosamt för oss människor. Den här gången verkar giftet ha funnits i en batch av sesamfrön från Indien.

Men det är inte första gången som GoGeen tvingats återkalla produkter på grund av att de kan vara hälsovådliga.  Tidigare har man bland annat återkallat soygurt och boveteflingor för att det inte svarat upp mot den svenska livsmedelssäkerheten.

GoGreen, go? Tveksamt. Det behövs mer än ett fräckt varumärkesnamn för att starta en grön revolution. Giftfritt kanske kan var något?

GoGreen – som egentligen bara är ett varumärke – ägs av Lantmännen – ett lantbrukskooperativ som ägs av 20 000 svenska lantbrukare. Lantmännen omsätter 50 miljarder kronor på årsbasis.