26 januari, 2015

Grekisk sallad en ren röra

Av JanneHbom

grekisksallad_900x506

[LINNEFORS 2015-01-26] Grekland framstår mer och mer som ett mysterium. Ena dagen är gryningen gyllen och stöveltrampen hörs över hela Europa. Nästa dag omfamnar man vänsterkrafterna och Syriza vinner en historisk seger med löften om att allt ska bli precis som förut. Sannerligen ett mysterium.

Men det grekiska problemet är väl egentligen det att ALLT borde verkligen INTE bli som förr. De grekiska folket borde söka sig något nytt. En vilja att vara med och betala för sitt lands framtid. Den grundmurade motviljan till att betala skatt verkar vara något som varje grek föds med. Den svarta ekonomin i Grekland är ojämförligt den största inom hela OECD-området och motsvarande i början på 2000-talet 28% av landets BNP. Mycket pekar på att den sedan dess ökat ytterligare med 10-15%.

Den enda egentliga möjligheten till att generera skatteintäkter verkar i Greklands fall ha varit att tillse att så många som möjligt bereds plats inom de statliga verken och institutionerna. Då kan staten som arbetsgivare hålla inne del av lön för att betala skatt till – sig själv – staten. Stora delar av statens skatteintäkter från lönearbete kommer alltså från staten själv. En ekvation som får självaste Ebberöds banks finansiella upplägg att framstå som  Nobelprismaterial.

Lägg där till ett land där pensionsåldern i arbeten som klassas som ”ansträngande” är så låg som 55 år för män och 50 för kvinnor. Under åren har mer än 600 grekiska yrken lyckats på något sätt bli klassade som ansträngande. Här är några av dem;
• hårfrisör
• radioreporter
• servitörer
• musiker
Tidigare kunde dessutom statsanställda kvinnor få pension efter 15 år som om de hade barn under 18 år hemma.

När nu Syrizaledaren Alexis Tsipras i sitt segertal säger att fem års förödmjukelse och lidande är över vet man inte om man ska skratta eller gråta. När han sedan fortsätter och konstaterar att ”I kväll har det grekiska folket skrivit historia” kan man inte mer än hålla med. Dock en historia som kommer att ta  ett hopplöst splittrat och korrupt EU-land ännu djupare ner i sin på egen hand skapade kris. Det är bara att konstatera att den grekiska salladen har sedan länge ersatts med en grekisk röra.