19 april, 2015

Gå på – 5 bra låtval till din nästa promenad

Av JanneHbom

gapa_1000

I dag är det verkligen promenadväder. Söndag och strålande sol, med andra ord som gjort för promenader. Det känns dock som att promenaden har ändrat karaktär. Från att ha varit en social företeelse där man företrädesvis parvis har strosat fram arm i arm har gåendet övergått att kilas in i hälsotrenden och fått byta namn till powerwalk.

Hatt och rock tillsammans med handväska och kappa har bytts ut mot trikåer, självlysande textilier och kepsar samt skidstavar konstruerade för barmark. Själva gångtempot ha ökat så till den milda grad att prat har bytts ut mot flås. Och det är helt otänkbart att man skulle stanna till för att konversera ett mötande par då alla är ute och går på tid och varje stopp eller halvhalt rasera dagens möjlighet till personbästa.

Det trivsamma samtalet har bytts ut mot två pluppar, en för varje öra, som pumpar taktfast musik in i hörselgångarna. I och med detta har man också effektivt stängt av den sista möjligheten för vanliga ljud från verkligheten att tränga in i bubblan av hälsa och material som sägs andas.

Jag ger mig. Vem är jag att tro att vi kan gå (notera ordvalet) tillbaka till hur det en gång var. Här gäller det att ”Go with the flow”. Därför hissar jag vit flagg men väljer ändå att tipsa om 5 bra promenadlåtar som bjuder på mer innehåll än takt. Mindre takt mer ton och text. Hoppas du går på det:

1. JAG GÅR PÅ PROMENADEN
Ulf Lundell – Underbar bluestolva där Norrköping utgör fonden. Jag är särskilt förälskad i rimmet ”…med allt sitt blonda lurv …och bjuder på en kurv”

2. WALKING THE DOG
Helst då med Dr Feelgood – Alla vill bli hundägare efter att ha diggat denna.

3. I WALK THE LINE
Johnny Cash – Du är min.

4. VANDRAR I ETT REGN
Pugh Rogefeldt – Så, nu kan du knalla på i alla väder.

5. WALKING ON SUNSHINE
Katrina & The Waves – Dagens ton, ut i solen nu 🙂

Vilken är förresten din bästa promenadlåt?