11 februari, 2019

Funky and Nut

Av JanneHbom

Roy De Forest föddes den 11 februari 1930 i North Platte i Nebraska USA. Familjen var lantbrukare men under den stora depressionen tvingades de från gården och hela familjen flyttade till Yakima, Washington. De blev lantbrukare på nytt och odlade päron och plommon.

Livet på landet hade alltid en stor inverkan på De Forest konst. Det var nog tänkt att Roy skulle bli ingenjör men konstintresset tog överhand. Så 1950 flyttade han tack vare ett stipendium till Kalifornien för att studera på California School of Fine Art. Efter avbrott för militärtjänst som skyltmålare tog hans sin master 1958.

Som konstnär var Roy De Forest frenetisk och galen på det där kloka sättet. Han valde själv att beskriva sig som en excentrisk man som skapar fantasikonst med en fantastisk avsikt att bygga ett helt mikrokosmos där konstnärlige alkemisten skulle kunna gå i pension med alla sina vänner, djur och förnödenheter.

De Forest_Green Pony, 4/28/16, 11:53 AM, 16C, 6750×7369 (0+947), 112%, Custom, 1/25 s, R61.5, G55.9, B80.8

Om De Forest var frenetisk och galen så ville hans konst inte vara sämre. Den kan kanske bäst beskrivas som bisarr och fylld med humor. Som till exempel i The Green Pony, från 1971. De Forest menade själv att ”konsten är magins sista utpost”. De Forest var en av utövarna av Funk Art – en rörelse inom den amerikanska konsten som egentligen var en reaktion mot den abstrakta expressionismen där man återinförde figurativt måleriet. Men det skulle vara jazzigt ”funky” passionerat och knäppt. Men Roy De Forest lyfte det hela ytterligare och skapad uttrycket Nut art där konstnären skapar fantasivärldar som reflekterar målarens egna egenskaper och excentriciteter.

Roy De Forest bodde de sista åren i Port Costa, Kalifornien, omgiven av öppna landskap fyllt med hundar, boskap och fåglar. Han dog den 18 maj 2007 efter en kort tids sjukdom.

The Green Pony, från 1971 är ett gott exempel på både Nut Art och De Forest unika uttryck. Målningen finns i Oakland Museum of Californias samlingar.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus