15 september, 2015

Företagsklimatet i Östergötland

Av JanneHbom

enkat_1000x450

Idag presenterar Svenskt Näringsliv årets ranking avseende det lokala företagsklimatet. För flera av kommunerna i Östergötland är det en riktigt tråkig läsning. Frågan är bara om den är tillräckligt tråkig eller om kräftgången kommer att hålla i sig.

På jumboplats i regionen hamnar återigen Valdemarsvik som med en 241:e plats av landets totalt möjliga 290 sticker ut. Trots en klättring med 9 placeringen är man som det verkar ohjälpligt sist. Det kanske är dags att börja muddra lite i regeltillämpningar och inställningar också och inte bara i vika. Men i Söderköping som ligger på samma regionskant finns det egentligen något att glädjas över heller. Årets förbättrade resultat med 4 pinnar ger ändå bara en 207:e plats.

Samma sak verkar också tyvärr gälla för Motala. Marknadsföringsmässiga hårdsatsningar och att statliga miljarder har pumpats in i kommunen ger än så länge ett klent resultat. Årets plats blev 211 (+4) och med det är man tredje sämst i regionen. Näst sämst är Vadstena på plats 216 och som i och med senaste kraftsamlingen runt näringslivet tappat hela 26 placeringar. Om det verkar det i varje fall råda koncensus. I Boxholm fortsätter kräftgången, 6 tappade placeringar renderar en svag 200:e plats.

Stora tapp gör också Finspång och Mjölby. Finspång backar hela 55 placeringar till en 192:a plats och Mjölby verkar tyvärr helt vänt riktning i spiralen, 40 placeringar och rankas nu som 136:a bland Sveriges kommuner. Här krävs det nog en helt annan stärkelse än den plastpotatisen kan ge för att vända trenden.

Lika glädjande är det dock att konstatera att Ödeshög och Ydre klättrar. Ödeshög med hela 42 placeringar till en snygg 53-plats. Man kanske törs prata om en Oscarsson-effekt utan att nämna förnamn. Lilla Ydre kniper en pallplats i länet genom sin klättring med 23 placeringar till nummer 45 i listan. Bara slagen av Linköping som tappar 1 enda placering och ligger i år på listan som 35:a. En placering som renderar silvermedalj.

Men det är bara att konstatera att årets guldmedalj egentligen nog är av koppar då den går till hårt kämpande Åtvidaberg. En 33:e plats, en förbättring med 7 placeringar säkrade den högsta pallplatsen.

Att Norrköping börjar röra sig åt rätt håll är minst sagt på tiden. I år räcker rörelsen i form av 29 placeringar till en blygsam 160:e plats. Alltid något, men alldeles för lite. För dåligt!

Ett omdöme som nog bör gälla för regionen i stort. Det är bara att konstatera att inte ett enda av regionens kommuner är bland de 10 % bästa kommunerna i Sverige. Historien upprepar sig år efter år. Det är klart att det inte håller i längden. Här krävs ett ännu tydligare fokus och intresse för företagande och näringsliv.

Men lugn det kommer inte dröja speciellt länge förrän vi kommer att få höra, läsa och se bortförklaringarna till varför just den egna kommunen inte presterar. Även här upprepar sig historien år efter år.