30 april, 2015

En första test – Inov Race Ultra 270

Av JanneHbom

stock_inov_1000x450

Idag tog jag ut mina nya löparskor för terräng, Inov-8 X-Race Ultra 270, på en relativt kort tur i skogen. Jag började men brant stigning på närmare 190 meter där stigen är allt ifrån lättsprungen till delar som är helt sönderkörd av skördare och därmed nästan borde vara ospringbar. Väl uppe på berget fortsatt löpning bland stockar och stenar för att längre fram övergå i äldre men välvårdade körvägar, ren hagmark och nya skogspartier. Väl ute ur skogen löpning på grusväg, en kort bit asfalt och till sist genom täkten med ren sand som underlag.

Med andra ord omväxlande terräng och underlag för att känna lite på de nya skorna. Hur gick det då? Hur kändes det? Det här är troligen ett par skor som jag kommer att gilla mer och mer. Redan när man tar på sig skorna ser man den första finessen; plösen är fastsydd på sidorna och kommer säkert att hindra att barr och småsten eller vad det nu kan vara letar sig in den vägen i skon.
Skosnörena är i rätt längd för en dubbelknytning. Dessutom innebär de relativt smala skosnörena att knuten håller. Skon är försedd med extra hål som möjliggör att knyta med hällåsning.

Sulan gav mig ett bra grepp under hela löpningen och jag halkade inte till en enda gång på de olika underlagen. Dok bör det tilläggas att det var allt annat än vått i markerna.

Men det häftigaste var ändå markkänslan. Nästa lite barfotakänsla för mig som vanligtvis springer omkring i ett par Asics GEL-Kayano 21. Utan att jag för den delen tyckte att det steget blev hårt eller platt.

Att sulan dessutom är förstärkt på mitten gör att det aldrig känns som om man ”trampar in rot eller en gren i foten” vilket inte är ovanligt med ett par vanliga löparskor.

Skon är dessutom superlätt, bara 270 gram vilket ytterligare ökar på frihetskänslan.

Oj, bara lovord hittills. Men finns det inget negativt att säga då? Nja, på det hela taget en mycket bra sko för dig som vill springa rakt ut i skogen. Dock upplevera jag att skorna glappar lite i hälen i början på löpningen de första minuterna, men det försvinner. Vad det beror på har jag ingen aning om. Säkert finns det någon anatomisk förklaring ”att foten blir större” eller så. Kan väl också konstatera att materialet i skorna fungerar som kardborremagnet. Jag fick skörda en ansenlig mängd ”borrar” från varje sko.

Nu var det här första egentliga testen av skorna. Jag får väl återkomma när jag sprungit med dem i blött väglag också.