7 februari, 2019

En riktig konstnärsbohem

Av JanneHbom

Marty var en välkänd bohem i San Francisco. Han kallade sig Xavier Martínez. Men egentligen döpt till Javier Timoteo Martinez y Orozco.

Född i Guadalajara i Mexico den 7 februari 1869. Redan i under den tidiga skolgången visade han konstnärlig fallenhet och började teckna av både klasskompisar och lärare. Han lärde sig också snabbt franska och uppslukades tidigt av både Göthes och Schillers diktarkonst.

Vid 17 års ålder dör Martínez mor och han blir fosterbarn i en diplomatfamilj. När fosterpappan blir utsedd till Mexicos generalkonsul i USA flyttar hela familjen till San Francisco 1893. Här börjar han studera vid California School of Design. På skolan träffar han också Arthur Frank Mathews, en av grundarna till American Arts and Crafts-rörelsen. En rörelse med sina rötter i England och som ivrade för traditionellt hantverk med enkla former, och ofta brukade använda medeltida, romantiska eller folkstilar i sitt uttryck.

Men Mathews var också en av tonalisterna och det var kanske där som han mest påverkade Martínez.

Målningen Walpi Pueblo landscape är ett gott exempel både på Martínez måleri och också på själva grundbulten för tonalismen, landskapsformer målade med en övergripande ton av färgad atmosfär eller dimma. Det känns som om bilden är beslöjad eller som om du som betraktare just har vaknat och med sömndruckna ögon försöker, utan framgång, få skärpa i bilden.

Han var som sagt en konstnärsbohem i de latinska kvarteren. Det sägas att varje söndag höll han öppet-hus i sitt hem högst upp Berkeley Hills. Det bjöd på stora mängder pasta eller chili con carne och givetvis som det anstår en bohem det röda vinet flödade rikligt. Heta diskussioner rörande något aktuellt, inte alltför sällan med Jack London sitter i ena änden av bordet, intensiv och ifrågasatt av Martinez på andra sidan, vilt gestikulerande med ett kycklingben i handen. Sakta men säkert på sin väg in i tonalismens dimma.

Walpi Pueblo landscape olja på pannå från ca 1930 tillhör samlingarna på The Bancroft Library, University of California, Berkeley, USA.

Xavier Martínez dog 1943.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus