9 mars, 2017

En grå liten fågel

Av JanneHbom

Nås av nyheten att Kungliga Djurgården vann över köpelaget från Slaka. Kvicksilvret visar försiktigt plus och Malans sång ekar från köksregionerna. Kaffekoppen är fylld med tretåren och Spanjorskan tittade precis förbi för en morgonkram. Den här dagen börjar bra.

Till helgen är det dags för den årliga frågetävlingen. Och efter ett uppehåll förra året är vi åter tillbaka med vårt tre-generationslag – Min mamma, min dotter och så jag. Vi heter Lag(e) Holmbom som hommage till farsan Lage, som skulle fyllt 83 år i år. Hoppas nu inte redaktör Norén, som är alla frågors fader kommer med en massa frågor om småfåglar. I ett bedrägligt försök till att leda av frågeställaren från tättingar, sparvar och framförallt mesar skrev jag följande i ett mejl honom:
”Ber dessutom att passa på att meddela att jag nu kan ALLT om småfåglars liv och leverne så där behöver du inte skriva ihop någon fråga. Däremot vet jag ingenting om IT och Tranås…”

Ett förmodligen dödsdömt företag ty med blixtens hastighet (nåja kanske ett överdrivet uttryck i just detta sammanhang) replikerade redaktör Norén mejlledes:
”Jag anar på slutet ett oblygt försök att villa bort den stackars frågekonstruktören:)”

Än fungerar luktsinnet på den gamle spårhunden. Så, det är bara att dyka in fågelböckerna igen. Visste ni till exempel att lappmesen har även kallats lapptita och att den trots sina namn hittills ännu inte kränkt en enda person. Det visste inte jag. Nu vet jag.