26 december, 2019

En Annan dag

Av JanneHbom

Hasse och Tages film, Att angöra en brygga, fyller 54 år och det mest upprörande för 53 år sedan var att slå på teven och då få se Per Oscarsson i bara kalsonger.

Hasse, Tage och Per – tre storheter som på många sätt dominerade sina scener under flera decennier. Hasse och Tage som i princip gjorde allt tillsammans och Per som i princip gjorde allt ensam. Men alla tre hade de det gemensamt att de ville roa och oroa, verka och påverka.

Hasse och Tage till synes med skrattet och skämtet som främsta vapen. Per med eftertänksamhet ibland nästan förklädd till saknad eller rent av djup som nästa övergår i förvirring. Men alla tre geniala på sina sätt.

En och annan av er har kanske rent av fått Kalle Linds biografi om Hasse Alfredson i julklapp. Lind som själv kallar sig diversearbetare i kulturbranschen har skrivit den allra första biografin om Hasse som gick bort 2017. Säkert mycket läsvärd.

Jag kan själv också rekommendera – Fantasten Per Oscarsson –  av Klas Gustafson. En biografi över nyss nämnde Oscarsson. Det hade ju förvisso varit ännu mer intressant att läsa Pers självbiografi men det manuskriptet slukades också av lågorna som tog skådespelarens liv 2010.

För övrigt…

Iran, detta bortglömda helvete på jorden, släcker ned Internet, igen. Undrar om det är ett tecken på att mullorna i den religiösa diktaturen håller på att tappa greppet?

Annars är det ju just Annandagen och julmaten går in på dag tre. Kanske matjessill och potatis, ett ägg och lite gräddfil och gräslök idag. Resten av resterna får nog vara.