20 april, 2017

Elefanten i rummet

Av JanneHbom

Om du inte är för, då är du emot. Om du tycker si, då tycker du inte så. Om du är en av dem, då är du inte en av oss ­– Ibland kan jag känna att vi lever i en så till den milda grad polariserad tid. Allt kokar ned till någon form av binär logik. JA eller NEJ, Och där emellan ett tomrum, ett ingenmansland. Binärt, ettor eller nollor. Och tillhör du inte min sida så tillhör du dessutom nollorna. Det är inget att diskutera. För i den polariserade tiden är diskussion många gånger inte ens möjlig.

Det är märkligt då det finns så mycket som är påtagligt för oss alla men som vi ändå undviker att prata om bara av rädslan för att det ska bli dålig stämning eller för att man rent av ska hamna på ”fel” sida om staketet. Det som skiljer rätt från fel. Om det nu bara finns rätt och fel?

Det fanns en annan tid där diskussionen var lika naturlig som aprilväder i April och lika given som skrubbsår på bara sommarknän. En tid då rent av diskussionen i sig var mödan värd. Vi behöver nog komma tillbaka till det, inte till tiden i sig, men till klimatet. Först då törs vi börja prata om elefanterna i rummen.