28 februari, 2015

Det goda samtalet

Av JanneHbom

vattenbox

[LINKÖPING/LINNEFORS 2015-02-25] Böcker har en sällsam kraft, tänkte jag när jag körde hemåt i mörkret. Correns bokcirkel hade haft sin första träff i en glasbur på tidningsredaktionen. Där satt vi som i ett akvarium, främlingar som träffas för första gången för att tillsammans nu under några månader bilda ett nytt stim. Förenade i samtal om det vi läst på raderna och inte minst mellan raderna, i böcker. Det goda samtalet.

Ett fåtal böcker har en fruktansvärd kraft, försökte jag låta bli att tänka jag när jag klev ur bilen hemma i Linnefors. Heliga skrifter som idag, igår och inte minst i morgon kommer tjäna som alibi för oheliga människor över hela världen att med våld och förtryck sätta sig över andra. Tänk om alla sammandrabbningar byttes ut mot samtal. Det goda samtalet skulle vara allas räddning.

Våra samtal i bokcirkeln under våren kommer säkert inte förflytta berg, rädda klotet eller ens det minsta påverka några börskurser. Men jag känner redan att jag kommer få nya intryck, ny kunskap och ta del av nya perspektiv och tvingas utmana mina egna tolkningar, tankar och bilder. Och allt detta genom böcker tillsammans med det goda samtalet.

Det här blogginlägget hittar du också på Correns Bokblogg»