8 juli, 2016

Det är dags att bygga Noaks ark

Av JanneHbom

ark_1000x450

En del bygger Sommaskep andra bygger en ark.  Det första är behjärtansvärt. Det andra bara konstigt. I Kentucky i USA har några bokstavstrogna, delvis med skattemedel, byggt en exakt (?) kopia av Noaks ark. Båten sägs har byggs efter beskrivningarna i bibeln. Byggherrar är ett gäng kristna som dessutom är helt övertygade om att hela händelsen med syndaflod, ark och djurpar som det berättas om i bibeln verkligen har hänt.

Det enda jag verkligen vet är att Svante Thuresson låg etta på Svensktoppen med låten ”Noaks ark”. Under tolv veckor 1970 låg den på listan. Texten i låten är kanske än mer aktuella idag.

Vi måste väl ändå acceptera och älska världen där vi lever
Fast vi längtar ibland efter stillhet som i paradiset
Syndafloden kanske dröjer
Men vilken hets vilken trängsel här på jorden
Vart ska du gå för att slippa världens blickar
Edens lustgård är visst stängd för oss

Men ändå, om jag skulle komma på tanken att bygga något utifrån en bok jag läst skulle det nog inte vara en båt. Nej, absolut inte. När jag tänker efter så skulle jag bygga upp hela den miljö som tre deckare hade som sitt huvudkvarter. Egentligen var det en serie ungdomsböcker – Alfred Hitchcock och Tre deckare – som handlade om tre pojkdetektiver, Jupiter, Peter och Bob och deras spännande äventyr där de löste allsköns gåtor. Jag slukade böckerna med hull och hår. De höll till på ett överbelamrat skrotupplag och gömd bland all bråte fanns också deras huvudkvarter en gammal husvagn dit de tog sig genom en labyrint av dolda gångar.

Nu har det faktiskt börjat regna rejält här i Linnefors. Syndaflod på gång? Det kanske ändå är dags att bygga Noaks ark. Bara segla bort till en strand. Du å jag å gamla Noaks ark. Vi seglar till ett annat land… osvuret är bäst 😉

Sommaskep stavas med ett p och är en för sjön Sommen karaktäristisk båt. Sommaskep användes förr bl.a. som kyrkbåt och till att transportera varor till Torget i Tranås.