18 mars, 2017

Dags för en promenad

Av JanneHbom

För på dagen femtiotvå år sedan genomförde den ryske kosmonauten Aleksej Archipovitj Leonov världshistoriens första rymdpromenad. Det kunde ha slutat med en katastrof. När Leonov skulle ta sig tillbaka in i rymdkapseln hade vakuumet i rymden utvidgat hans rymddräkt så till den milda grad att han helt enkelt var för stor för dörrhålet. Men han lyckade till slut pressa sig igenom. Det kunde med andra ord ha slutat riktigt ohälsosamt. Annat är det med vanliga promenader det anses vara hälsan själv. En långsam promenad på 15 minuter efter att du intagit dagens lunch ger redan det en mätbar effekt. Steg för steg sänker du blodsockret och minskar insulinpåslaget vilket är bra för din hälsa och främjar viktminskning. Om de gick för hälsan eller om det fanns andra orsaker det låter jag var osagt men det sägs att det enda Churchill, Stalin och Hitler hade gemensamt var just sitt promenerande.

Även den danske filosofen Søren Kirkegaard fann stor glädje i promenerande. I ett brev till en vän skrev han:
”Framför allt, förlora inte din lust att promenera: varenda dag promenerar jag mig till ett tillstånd av välbefinnande och promenerar bort från varje sjukdom; jag har promenerat mig till mina bästa tankar, och jag vet inte någon tanke så tryckande att man inte kan promenera bort sig från den … men genom att sitta stilla, och ju mer man sitter stilla, ju närmare kommer man att må illa … Alltså om man bara fortsätter att promenera blir allt bra.”

Jag håller med, vad väntar du på? Det är bara att snöra på dig ett par bekväma skor och ge dig ut och spatsera. Och tillhör du de som inte klarar av naturens och omgivningens ljud utan hellre stänger in dig i din egna ljudvärld finns det flera självklara val för musiken i lurarna, som till exempel Ulf Lundells Jag går på promenaden, eller varför inte Walk on the wild side med Lou Reed. Nu går vi ut ocjh går. Doo doo doo doo doo doo doo doo doo,  Doo doo doo doo doo doo doo doo doo,  Doo doo doo doo doo doo doo doo doo,  Doo doo doo doo doo doo doo doo doo…