24 augusti, 2020

Bland v-jeans, rocketstyren och döda kungar

Av JanneHbom

Kristian Tyrann får sparken och Vasa tar över denna dag den 23 augusti. Idag började också Norrmalmstorgsdramat. Året var 1973. Kungen skulle dö i september och valet skulle egentligen vinnas av Fälldin med Palme håller sig kvar vid makten genom minoritetsregerande med stöd av kommunisterna. Valdeltagandet var dock smått fantastiska 91 %.

Själv var jag 10 år 1973. Jag minns teve-rapporteringen från Norrmalm. Det var spännande och nydanande direktsändningar.
När kungen dog satt jag tillsammans med farsan i en valstuga och kommer ihåg att kommunalrådet satt och läste Expressen som hade rena krigsrubriker om monarkens död på förstasidan. Radion spelade sorgemusik i alla kanaler som då fanns. Överallt i butiksfönster sattes det upp bilder med sorgflor av kung Gustav.

Kvar efter bankrånet på Norrmalmstorg blir det nya begreppet Stockholmssyndromet. Och Palme kunde nog tacka sin gud att kungen hade den goda smaken att dö precis dagen innan valdagen. Det sägs ha påverkat valutgången till förmån för den sittande regeringen. Vem vet vad som hade hänt annars?

Själv fick jag en ny cykel med rocketstyre och limpa i grön galon. Nåja, ny och ny, farsan hade byggt ihop den av lite grejer han bytt till sig. Men mina v-jeans var sprillans nya. Inköpta på Gul&Blå. De gick en säker död tillmötes när coola jag monterade bort det töntiga kedjeskyddet och bara några minuter senare hade den oljiga ’drivremmen’ tuggat i sig de vida byxbenet…