8 mars, 2015

Blåa bär är svarta

Av JanneHbom

3bar

Vittjar råttfällan och tar reda på ett lik igen. De brukar komma tätare så här i brytningen mellan två tider. Mellan höst och vinter. Mellan vinter och vår. Inte ont anande. Bara på jakt efter skydd och värme. Och jakt efter något ätbart. Plötsligt ändras allt och de blir själva villebrådet. De som jagas. Herrgård, tror det var en torr Herrgårdsost som fällan var agnad med. En ganska tråkig och vanlig ost i vårt hushåll. Hushållsost däremot är rar här. Även vi verkar ha smaklökar.

Egentligen är väl råttfällan en musfälla precis som offret inte är en råtta utan mus. Det förringar på något sätt ytterligare jägarens insats.

Igår lärde jag mig att björnbär är svarta. Hade fram tills dess alltid trott att de var blåa. Förvisso djupt och mörkt blåa, men ändå blåa. Nu vet jag bättre. En majoritet säger att de är svarta. Då är de väl svarta. Annars är det kanske så att uppfattningen om en färgs kulör verkligen är personlig. Borde vara personlig.

Den 4 juli är det nationaldag i USA. I Frankrike den 14 juli. Och redan den 12 juni firar moder Ryssland nationaldag. Och Mao vann och utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949 som sedan dess är deras nationaldag. Allt de där datum vet jag. Men när jag får frågan när vårt grannland Finlands nationaldag infaller vet jag inte ens i vilken månad. Jag gissar november eller april. Fel. Jag slutar gissa. Min okunskap är bara pinsam.

Märkligt att jag inte vet mer om vårt grannland. Trots att jag i min ungdom läst Väinö Linna. I år ska jag försöka lära mig mer om Finland. December. Finlands nationaldag infaller i december. Den 6 december. Självständighetsdagen.

Men blåa bär är svarta. Det vet jag.