11 maj, 2019

Är det en ny kooperatistisk vår vi ser?

Av JanneHbom

Spännande och rent av bra för branschen. Det kanske är så man ska se på Coop’s köp av danska Netto? Coop som faktiskt har vänt år av dåligt affärsmannaskap och inte minst med hjälp av starka nypor visat vinst sedan 2015 och åter börjar vilja växa.

För Netto däremot har den svenska affären aldrig lyft. Med ständigt blödande ekonomi har man med sina 163 butiker ändå bara lyckat lägga under sig ungefär 2 % av den svenska marknaden. En marknad som för övrigt helt och hållet domineras av ICA som med över 50 % är oomkullrunkelig etta för överskådlig tid. ICA är i mångt och mycket sinnebilden av skicklig handlardriven butik dessutom oftast snygg med ett fungerande sortiment. Ett starkt varumärke som också klarat av att stå pall för kritik för ompaketerad köttfärs och Maxi-ägares maxade vinster och Ferrari-inköp.

Men visst ska det bli spännande att se om Coop med sitt förvärv kan skapa lite mer dynamik i branschen och med sina nu ca 20 % av den svenska livsmedelsmarknaden ska kunna öka sin andel genom att ge, inte minst ICA något som åtminstone i tanken skulle kunna påminna om, en match.