5 februari, 2019

Aliens fader

Av JanneHbom

Han fascinerades tidigt av döden och mörkret. Redan som tonåring byggde han ett skräckkabinett i föräldrahemmets källare. Kanske bidrog det att hans far var apotekare med riktiga skelettdelar i butiken till att Hans Giger tidigt fann sig totalt uppslukad av det makabra och det svarta.

Hans Giger eller mera känd som H.R. Giger går nog till historien som den som skapade monstret i filmen Alien men han var också en mycket driven tecknare och bildkonstnär. Född den 5 februari 1940 i staden Chur i Schweiz. Med intresse för död och skräck blandat med nakenhet skapade han bilder, ibland så otäcka och rent av obscena att man som betraktare måste vända bort blicken.

Mång av hans bilder innehåller dessutom en hel del mekanik och det sammantaget med att han i stort sett alltid höll sig till gråskalan omges hans konstnärskap av ett dunkel och en dysterhet som bara kan beskrivas som gotisk om än synnerligen surrealistisk. Han var dessutom vän med den store surrealisten Salvador Dali.

Gebärmaschine (födelsemaskinen) från 1967 är ett lysande exempel på Gigers stil och inte minst på hans enorma skicklighet. En gång anklagades till och med Giger för att inte ha målat bilden utan att det egentligen var ett fotografi. Experter tillkallades som kunde konstatera att målningen verkligen var målad. Giger verkar ha taget det hela med ro. Det visar inte minst hans kommentar ”var i denna värld skulle jag ha kunnat fotograferat något som detta”.  Skruvat? verkligen. Konstigt? visst. Konst? absolut.

I maj 2014 snubblar Giger i en trappa och skadar sig så allvarligt att han senare avlider.  

Gebärmaschine, bläck på papper från 1967 i privat ägo.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus