10 mars, 2021

8MAR.21

Av JanneHbom

Stig Malm, den forne LO-bossen är död. I sviterna av Covid-19. Ni vet den där pesten som inte finns enligt lördagens foliehattar som samlades i horder uppe i Stockholm.

Malm var stridbar, frispråkig och retoriskt skicklig. En fackpamp som ibland utgjorde större hot mot etablissemanget inom socialdemokratin än den mest drivne oppositionspolitikern. Karln hade humor men släppte också igenom femtiomiljonersfallskärmar för avgående vd:ar inom de egna leden. Trots det går han nog till historien som en av de bästa ordförande LO haft, någonsin.

Foliehattarna då? ”Build that Wall” – är ju en första tanke (känns den igen?) men det där är väl baksidan av ett demokratiskt samhälle. Att alla ska få komma till tals. Men bryter man mot lagen borde man straffas. Gjorde man det i lördags? Verkställ.

I dag, internationella kvinnodagen, media översköljs med reportage och bilder på kvinnor, tänkare, maktkvinnor, författare, konstnärer, politiker – you name it. Jag bläddrar i avisa efter avisa. Fram och tillbaka. Tillbaka och fram igen. Inte en enda textrad denna dag om de kvinnor som gjort störst skillnad i dessa tider. Alla dessa kvinnor inom vården och omsorgen som i det närmste jobbar ihjäl sig under pandemin för att se till att vi andra får leva. Ni finns! Även en dag som denna. Trots vad än foliehattarna säger.