7 december, 2021

7DEC.21

Av JanneHbom

Vi är inne i Nobel-veckan nu. Utspridda prisutdelningar på grund av pandemin. Det verkar ju funka det med. Men det blir ingen bankett i Blå hallen. Synd, hade varit kul att damma av fracken.

Faktaresistens är numera lika vanligt som adventsljusstakar. Härförleden stötte jag på det igen. Den här gången möttes fakta med svaret – ”Jag är av en annan åsikt.” Fakta vs. Åsikt. Spännande? Knappast. Oroande? Absolut. Inte minst då hen var förtroendevald. Förvisso på låg nivå. Men ändå.

I dagens DN (ja DN!) tar man bladet från munnen och berättar det vi alla vet. Vilka det är som skjuter ihjäl varandra på öppen gata. På ett uppslag presenterar DN-journalisten Kristoffer Örstadius sin kartläggning över alla som häktats, åtalats och dömts. Svart på vitt. Kommer det leda till förändring? Knappast. Vi är alldeles för snara till att skuldbelägga alla andra än förövarna. Det finns nog en grundläggande masochistiskt läggning inympad i det svenska samhället.

Tänk att det verkar vara hur svårt som helst att bygga simhall. I varje fall i Motala. I varje fall i Linköping. Överklaga är nog det mesta använda ordet i Motala. Serneke är nog det konstigaste ordet i Linköping. Här i Boxholm har vi en väl fungerande simhall. Vi får väl bjuda hit de badsugna.