6 oktober, 2022

6OKT.22

Av JanneHbom

Negativa elpriser – får man pengarna tillbaka då? Frågar åt en vän. Eller det kanske är det som är problemet. Ingen frågar, ingen ifrågasätter. Nettovinsten för elbolagen i Sverige på den svenska elexporten under augusti månad blev drygt 7 miljaaaaarder. Men, ingen frågar, ingen ifrågasätter.

Corren höjer priset. Det kostar tydligen på att fylla tidningen med essäer. Dessutom om du önskar höra fraset av papper är du en dinosaurie enligt Correns talesperson. Men ändå inte för du är väl inte utdöd än. Bara utdöende. Lite som alla de djur som är på rödlistan. Svartvit flugsnappare till exempel. En av mina favoriter här i Linnefors. Det känns faktiskt som om det varit färre fåglar i sommar. Oroväckande.

Apropå rödlistning. Detaljhandeln dör. Antalet konkurser närmar sig all-time-high. Först kom tidningsdöden som fortfarande tydligen pågår. Kanske är detaljhandelns agoni nästa drama vi får uppleva? Hemskt tänker jag, och klickar hem en salva från apotea.se.

Apropå rödlistning. Här i hemkommunen blev en röst på tidigare så busiga och ’opponenta’ Centern eller nyvaknade värdekonservativa KD en röst på Sossarna. Kanske en överraskning för de som höll kvar vid C och kanske än ännu större överraskning för de som valde bort C för KD.

Ett reptrick av S är det i varje fall. Ett parti som tappat mer än 12% av sin väljarkår det senaste decenniet drar ändå det vinnande kortet. Kanske man ska anlägga en fransk syn på det hela. I Frankrike har man lite av en tradition att välja politiker som fixat det bra för sig själva. Det gör man under devisen ”kan de fixa det bra för sig själva, kan de nog fixa det bra för oss också.”

Så, hostar och tar en påtår. Hösten är här på alla sätt.