29APR.21Bokus går på börsen. För att bättre kunna ge Bonniers (läs Adlibris) och Nordstedts (läs Storyteller) en match. Friskt, nytt kapital ska bygga framtidens digitala lösningar, tydligen både på nätet och i fysisk butik. Oligopolet består.

Egentligen borde man bo i Söderköping. En ort med kanske Sveriges mest intressanta bokhandel, och bokhandlare. Det Anders Karlin & Co åstadkommit på den lilla orten är beundransvärt. Rådet till dig som inte bor i Söderköping men någon gång passerar – besök och HANDLA hos Anders. Förr hade vi bokhandel i Mjölby. Innan dess hade vi dessutom bokhandel i Boxholm. Men faktum är att vi har fortfarande bokhandel i Boxholm – Östergötlands Bokhandel – www.ostbok.se – [NEJ det har inget med osten att göra ;)] Visserligen på nätet och visserligen bara med titlar från ett visst förlag men hade jag bara lite mer tid och resurser skulle jag jättegärna utveckla bokhandeln till att bli en samlingspunkt och butik för all litteratur från regionen.

Vi får väl crowdfounda eller gå på börsen – en bokhandeln som säljer regional litteratur och där lejonparten av förtjänsten kommer författaren till godo. Så jobbar vi redan idag med ”våra” författare”. Det är verkligen inte legio andra delar av bokbranschen. Det påminner mer i sitt upplägg om hur det funkar inom lantbruket. Ju längre från källan desto mindre av intäkten.

Exempel – en bok – pris 200 kr – Det bästa för författaren är att du köper den direkt av hen. Författarens intäkt 200 kr. Det näst bästa – du köper den för 200 kr på ostbok.se. Författarens intäkt 180 kr. Det näst sämsta – du köper den för 250 kr i en bokhandeln på orten. Författarens intäkt 85 kr, men du har då också bidragit till att minska tempot i butiksdöden. Det sämsta för författaren – du köper den för 200 kr på någon av de två stora nätbokhandlarna A eller B. Författarens intäkt 70 – 80 kr. Men allra bästa av allt oavsett hur och var du väljer att handla. Du köper böcker! Du läser! Du är bäst!