27 april, 2023

27APR.23

Av JanneHbom

”Om jag var kung för ett land…om jag styrde skolorna i världen…skulle jag lära alla pojkar och flickor sanningen” så skaldar han Cat Stevens eller numera Yusuf Islam i sin senaste låt. Just med titeln ”King of a Land”. Skön låt – och lite stalltips till Kung Charles så här inför kröningen.

Tänk om alla världens kungar kunde ha den inställningen. Istället innehåller världens kortlek ett antal galna kungar och knektar. Bland de sistnämnda de två revolverkäkarna i Sudan. Man skäms. Får spader.

Frostnatt här. Snöfall igår kväll. Hur ska det gå för mitt lilla äppelträd från Idaho? Jag menar, jag försöker ju odla kunskapens frukt.

Känns ändå som pesten som härjat här i Linnefors är på väg att dra sig tillbaka. För den här gången. Vem vet, kanske har vi nu skaffat oss immunitet mot dylikt för några säsonger framåt. Men osvuret är bäst.

Fortfarande larvigt höga vattenflöden i Svartån. Såg en hermelin, eller något. Trodde först det var den förhatliga minken men den var för ljus i pälsen. Kanske en mård? Svårt och se. Har heller inte riktig koll på storleksskillnaderna mellan de olika djuren.

Läser i tidningen om en kvinna som blev osams med en barndomsvän i ett kommentarfält på facebook. Aktar mig numera själv nogsamt för att ge mig in i diskussioner på fb. Det finns alldeles för många som är beredda att slita halsen av var och en som inte tycker som hen. Galet hur många som ansett att just de sett ljuset. Värst av alla är nog de där småpåvarna som satt sig själva som administratörer och nästan på ett rent sadistiskt sätt har givit sig fan på att tycka till och trycka till alla som inte tillber administratören. Tråkigt. Tragiskt. Feodalt. De människorna blir nog ensamma på sin livsvandring. Men det är väl så de vill ha det.

Läste att klimat- och miljöministern Romina Pourmokthari utkom med sina memoarer förra året. Då var hon 26 år! Vad är det som gör att en ung människa, riktigt ung människa känner ett behov av att ge ut sina memoarer? Galet. De heter ”Chicken nuggets på krita” och för formens sak tituleras boken inte memoar utan ”självbiografisk”. Men egentligen är det väl inte så konstigt? Idag är varje människa ett varumärke, och hennes bok kanske hjälper till att bygga hennes ”brand”.

På tal om varumärke, ICA-gruppens vd, Nina Jönsson, viker ut sig på en helsida i svenskan med anledning av miljardutdelningarna ”Viktigt att vi har en lönsam affär”. Precis som det finns grader i helvetet, borde det också finnas grader i vad som är lönsamt och vad som är… (fyll i själv. Jag orkar inte). Dessutom var ju ICAs extremt påkostade reklamfilmer riktigt roliga en gång i tiden. Påtår!