26 oktober, 2021

26OKT.21

Av JanneHbom

Urbaniseringen avtar. Vi är flera som hävdat att någon gång kommer det att ske. Sverige som under många år varit det land i världen där avfolkningen av landsbygden gått snabbast verkar nu stå inför ett trendbrott. Det är på tiden. Nästan lite senfärdigt jämfört med andra länder i västvärlden.

I till exempel Frankrike såg man det komma redan för 7 – 8 år sedan. Här i Sverige verkar det vara storstadens otrygghet men framförallt pandemin som fungerat som katalysator. Det är ännu i ett tidigt skede men om ”mottagarna” sköter sina kort kan det gå fort när ”snöbollen” väl är i rullning.

Frågan är då, vilka landsändar, regioner och kommuner kommer att finnas bland vinnarna? Förmodligen de som redan nu börjat boa för det nya Sverige. De som har den grundläggande servicen på plats och som kan lägga krutet på det där som till slut skapar platsens attraktivitet – vad det nu kan vara – Tillgänglighet? Öppenhet? Kreativitet? Nyfikenhet? Spännande är det i varje fall. Tänk tanken – Hela Sverige ska leva – kanske mer än bara floskler och valfläsk.