18 februari, 2022

17FEB.2021

Av JanneHbom

Vad har hänt i Mjölby? Det liksom bubblar och kokar. Från att tidigare varit mer eller mindre en grå hållplats på stambanan där man ibland bytte tåg på väg ut vidare i världen framträder nu en kommun med stort självförtroende och sikte mot framtiden. Fler och fler blir mjölbybor. Det produceras läckra bostäder i strandnära lägen. Den långsiktiga egnahemssatningen tillsammans med inte minst ett gäng husfabrikanter har resulterat i nya villaområden. Näringslivsklimatet verkar bättre än någonsin. BT numera Toyota ”äger” i stort sett hela Lundby och Väderstadsverken redovisar kanonår efter kanonår. Och under ett enda år väljer mer än 250.000 människor att fika i Väderstad. Och nu tar man höjd för att skapa världens näst-första ”Matland” just i Väderstad. Jag undrar om man har vitaminberikat det kommunala dricksvattnet, eller om Eva Rådander egentligen är ett geni eller om det bara är resultatet av hårt och målmedvetet lagarbete. Eller något annat. Oavsett vilket, hatten av för Mjölby!

På tal om resultat. I lilla Kinda kommun redovisar man ett resultat för 2021 på 54 miljoner kronor. Det är 40 miljoner mer än man prognostiserade för. Ekonomi är tydligen svårt. Förmodligen är resultatet ett resultat av statens givmildhet under pandemiåren. Risken är stor att de kommande åren kan innebära en rejäl ekonomisk baksmälla.

På tal om baksmälla. Här i hemkommunen är prognosen för 2021 minus dryga 4 miljoner, trots statens pandemistöd. Oroande! Minst lika oroande är den extremt låga soliditeten som kommunen uppvisar, vilket innebära att man förmodligen kommer att behöva låna rejält för att klara den dagliga driften framöver nu när de pandemirelaterade extrapengarna från staten uteblir. Då är det tur i oturen att kommunen är en kommun och inte ett aktiebolag. För då hade kommunsammanslagningen kommit ännu fortare. Sa jag att jag gillar Mjölby?

Påtår!