13 mars, 2014

Fem hangarounds kommer ut ur garderoben

Av JanneHbom

[LINNEFORS 2014-03-13] (13 av 100) De hänger inte bara där. De bringar dessutom ordning. Utan dem skulle kanske allt samlas på hög men istället håller de kaoset bokstavligen stången, eller rättare sagt på stången. Men klädhängare eller galgar är inte bara praktiska konstruktioner för att hänga dina kläder. De kan också med sina reklamtryck vara skyltfönster in i en tid som flytt. Här presenteras fem kandidater som hängt med i mina garderober ett tag.

GULINS / PEPITA Ett klassiskt konfektionsbolag från Göteborg som ekiperat svenska folket med start redan under 1: världskriget. Till en början enbart herrmode under firmanamnet Gulins men under 40-talet även damkonfektion under namnet Pepita. Under 1980-talet gick ICA via Lindex in som ägare och när ICA fem år senare sålde Lindex hamnade Gulins alla butiker först under norska kedjan Adelsten men redan ett par år senare hade allt kokats ihop och uppgått i Kapp-Ahl. Knappt 80 år efter att Sven Petter Olsson grundade företaget försvann namnet Gulins från marknaden. Men galgarna finns kvar…

KEMISKA STAR TVÄTT A-B Idag när du hämtar utin din kavaj eller annat plagg som har tvättas kemiskt får du din persedel upphängd på en otäck stålgalge. Säkert har du någon gång också gjort dig illa på den vassa kroken. Annat var det för. På Kemiska Star Tvätt AB i Linköping fick man sina kläder upphängda på en rejäl klädhängare av trä. Idag är Star Tvätten och Linköpingstvätten sammanslagna och det nya företaget heter Tvättexperten. Och trägalgen är nog ett minne blott…

KLÄDKONSUM Ännu en galge i trä. Den här gången från kooperationens hjärta.  Med sin värdegrund – medlemsägande, nytänkande, omtanke om människor och miljö, inflytande och ärligthet – skulle man även ta konfektionsbranschen med stor. Att gå idag gå in på sin lokal Konsumbutik, som för övrigt nu heter Coop, för att köpa en kostym känns lika främmande som att köpa tändstift till bilen på macken. Men en gång i tiden var bägge inköpen fullt möjliga…

RYDHOLMS HERRKLÄDER Om Rydholms Herrkläder i Stockholm vet jag inget om mer än att de hade butik både på så fashionabla adresser som Kungsgatan och Vasagatan. Det står nämligen tryckt på respektive galgben. Eller nästan tryckt. Av någon outgrundlig anledning har man valt att förkorta de bägge gatorna med gat. Idag vräker sig Länsförsäkringar med sitt kontor på Kungsgatan 2 i det ena hörnet av Stureplan. På Vasagatan 15 – 17 ligger idag ett av stadens alla otaliga kaffehus tillsammans med en hamburgerkedja.

HOLMÈRS MJÖLBY Avslutar med en klädhängare från grannskapet. Säg Holmérs Konfektionsfabrik i Mjölby till en gammal Mjölbybo och kanske drar man sig till minnes att kommunen söder om Linköping har haft en betydande textilindustri. Skofabrik, Mössfabrik och inte minst Artex och Holmérs Konfektionsfabrik som sysselsatte mängder av de kvinnor som kom ut på arbetsmarknaden under 1960- och 70-talet. Idag finns inte Holmérs kvar medan Artex fortfarande håller ställningarna som Sveriges största sömnadsindustri enligt den egna hemsidan. Vad nu det betyder?

DU har kanske mer information om några av galgarna eller andra är stolt ägare till några klädhängare som du tycker förtjänar att omnämnas. I så fall, kom ut ur garderoben. Kommentera eller mejla.

blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen