26 februari, 2019

Att inspireras av

Av JanneHbom

Att var konstnär är i mångt och mycket en fråga om att vara en nyfiken iakttagare och inte minst gäller det bildkonstnärer. Men att också låta sig inspireras av andra är också viktigt. Att namnkunnige Carl Larsson lät sig inspireras av Fanny Brate går inte att ta miste på.

Den första gång jag såg målningen Namnsdag trodde jag att den var målad av Larsson, men det är alltså ett verk av konstnären Fanny Brate. En målning där hon skildrar ”stöket” inför ett namnsdagskalas i stora salen på familjegodset Brategården. Ett inbjudande rum möblerat med ljusa möbler och textilier. De gråvita gustavianska möblerna samsas med äldre bonadsmålningar. Bordet doftar av ängsblommor och murgröna. Fanny Brates måleri kännetecknas av en finstämd realism och leder tanken både till Skagenmålarna och inte minst impressionisterna. Namnsdag är en bild som har reproducerats hur många gånger som helst. Den finns på allt från vykort och serveringsbrickor till servetter och kaffeburkar.

Fanny Brate (född Ekbom) föddes den 26 februari 1861 i Stockholm. Hon växte upp Arvfurstens palats, då hennes far var hovbokhållare. Skolgång med fäbless för teckning ledde till att hon började studera på Konstakademien i Stockholm, faktiskt under ledning av den östgötske konstnären och professorn vid akademien August Malmström (Grindslanten är utan tvekan hans mest kända verk).

Efter Stockholm fick Fanny Brate med hjälp av ett konstnärsstipendium även möjlighet att fortsätta sina studier i Paris. Hon målade under sitt konstnärsliv en hel del interiörer och använde flitigt sina egna barn som modell. Men hon var också mycket driven som porträttmålare.

Fanny Brate fick precis som de flesta andra kvinnliga konstnärer under den här tiden stå tillbaka för sina manliga kollegor. Men till skillnad från många av de andra kvinnorna fortsatte Brate att måla även efter att hon gift sig. Hon engagerade sig också i debatten om kvinnliga konstnärers möjlighet att ta sig fram i den manligt dominerade konstvärlden.

Fanny Brate dog den 24 april. En av hennes döttrar, Torun Munthe, blev själv konstnär och bodde i Vallentuna(!).

Namnsdag från 1902 är en olja på duk och ingår i Nationalmuseums samlingar.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus