16 februari, 2019

Snusk och briljans

Av JanneHbom

Det ska tydligen till en norrman för att bli Sveriges mest kände/ökände/omtalade (välj själv) nutida konstnär.

Peter Dahls föddes i Oslo den 16 februari 1934 men familjen emigrerade till Sverige vid krigsutbrottet 1939 och hamnade i Bromma. Svensk medborgare blev Dahl 1954. Han utbildades bland annat på Konsthögskolan i Stockholm under 60-talet. Dit återvände han sedan som professor i måleri på mitten av 70-talet.

Men redan 1970 gjorde han sig ett namn som konstnär och det under ett visst rabalder. Hans målning Liberalismens genombrott i societen ställdes ut på Göteborgs Konsthall men togs i beslag av Polisen eftersom kvinnan som lyfte på kjolen och blottade sig var misstänkt lik prinsessan Sibylla. I ett halvår befann sig tavlan i polisiärt förvar innan ordningsmakten tvingades lämna tillbaka den.  Det är idag svårt att förstå hur en satir över kungahuset kunde uppröra så till den milda grad. Förvisso en grov satir men egentligen ingenting mot vad som mer eller mindre är vardaglig spis idag på teve, i tidningar och inte minst sociala medier. Men för Peter Dahl innebar hela debaclet att han från den dagen var ett namn på den svenska konstscenen.

Men det var kanske först 14 år senare som Dahl dessutom blev rent av folkkär. Med utställningen Fredmans epistlar turnerade 87 litografier med tolkningar av Carl Michal Bellmans visor Sverige runt och rönte mycket stor uppskattning.

Peter Dahl var sannerligen en målare i den barocka traditionen, i rakt nedstigande led från den store mästaren Peter Paul Rubens. Dahls figurativa måleri är böljande, flödigt, färgsprakande och intressant. Oftast kan jag komma på mig själv med att tänka att de avbildade personerna känns alltid lite smått berusade, ibland rätt så påverkade. Jag tror också att Peter Dahl fick mycket inspiration just från krogen. Han var själv under åren en flitig besökare av dylika inrättningar.

Men tillbaka till skandalen 1970. Det är den största av ironier, helt i Dahls anda, att den uppburne konstnären Dahl, 2006 tilldelas Illis quorum av tolfte storleken. Kungamedalj utdelad av kungen till mannen som målade prinsessan Sibyllas mutta. Cirkeln är sluten.

I dag har Peter Dahl dragit sig tillbaka. Han har efter fyra blodförgiftningar tvingats amputera bägge benen och en godartad hjärntumör påverkar dessutom hans tal, men han kan se tillbaka på en nästan 80-årig konstproduktion där många av hans verk varit banbrytande. För mig kommer Peter Dahl alltid tillhöra en av de stora konstnärerna. Av någon anledning har jag alltid sett ett släktskap mellan Dahl, Cornelis Vreeswijk och Carl Michael Bellman. Tre genier som alla lyst starkare än många andra men som samtidigt brände sina ljus i bägge ändar.

Liberalismens genombrott i societen en olja på duk från 1970 ingår idag i Göteborgs Konstmuseums samlingar. Tavlan är dock inte utställd. (O ja, societen ska stavas så).

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus