6 februari, 2019

En bruten hand

Av JanneHbom

Tänk dig, du är en lovande konstnär, eller rent av en mycket lovande konstnär. Du spås en lysande karriär. Du är precis fyllda 22 år. Det är vinter och isarna ligger spegelblanka. Som gjort för en skridskotur. Solen gnistrar. Allt är perfekt. Plötsligt händer det. Ett felskär och du faller olyckligt. Tar emot dig med händerna. Så olyckligt att du bryter din högra hand. Ett komplicerat benbrott som gör din högra hand, din målarhand obrukbar. Kanske för alltid.

Precis det hände August Kopisch. Rehabilitering sker genom bland annat resor till Italien. Och där flera år senare i Neapel börjar han åter måla. Böljande landskap med rejält överdriva färger, bengalblått och kadmiumröda solnedgångar. Han bestiger till och med Vesuvius mitt under ett av vulkanens utbrott bara för att få måla lavans heta färgfyrverkeri.

Kopisch oljemålning De Pontinska träsken vid solnedgång från 1848 är ett gott exempel på hur mycket han uppskattade den röda färgen. Våtmarkerna förvandlas till ett realistiskt sagoland precis innan natten gör entré.

August Kopisch föddes 1799 i Wroclaw (Europas kulturhuvudstad 2016), i nuvarande Polen och var lite av ett universalgeni förutom målare var han poet, författare, översättare och upptäcktsresande inte helt oäven på vare sig piano eller gitarr och dessutom faktiskt uppfinnare. August Kopisch verkar ha drivits av en nyfikenhet, en vetgirighet. Kopisch uppfann och patenterade till exempel en liten portabel värmeugn. Perfekt att ha med sig på resa för att snabbt värma upp ett kallt hotellrum. Av bara farten upptäckte han också den Blå grottan på Capri och passade också på att översätta Dantes Den gudomliga komedin till tyska. Det finns endast 23 dokumenterade målningar av August Kopisch. Av dessa finns dessutom knappt hälften bevarade idag.

Under en resa till Berlin 1853 drabbas Kopisch av en stroke och han avlider den 6 februari 53 år gammal.

De Pontinska träsken vid solnedgång en olja på duk från 1848 tillhör Alte Nationalgalerie i Berlin.

#enbildkonstnärperdaghållerdoktornborta #konst #konstpaus