Idag är det Ester som gäller

I dag har Ester namnsdag. Grattis. Det får mig utsökt att tänka på några av mina favorit-Estrar.

Ester Williams – den amerikanska skådespelaren och simmaren som genom en rad musikalfilmer simmade rakt in i mitt pojkhjärta. I spektakulära Hollywood-produktioner verkade det som hon kunde göra nästan vad som helst i vattnet.

Ester – Dryga sex minuter komisk monolog av oefterhärmliga Martin Ljung.  Den odrägliga mannen som med sin familj mitt i natten kommer och våldgästar en gammal bekant vid namn Ester.

Ester och kung Ahasveros – I Vänge kyrka som ligger strax utanför Uppsala på vägen mot Morgongåva finns en helt enkelt ljuvlig väggmålning av Ester och kung Ahasveros som ibland tillskrivs självaste Albertus Pictor. Berättelsen som avbildats kommer från Esters bok i gamla testamentet och handlar om hur Perserkungen Ahasveros blir totalt förälskad i Ester, dumpar sin fru till förmån för Ester och gör henne till drottning. Har vi hört den förut?

Ester – eller närmare bestämt Estlandssvenskar. Bland alla Estlandssvenskar är författaren Elna Lindbom min favorit. Hon föddes 1935 i Estland men bor numera i Ljungsbro utanför Linköping. Hennes roman Stenarna hade namn tar upp en flyktberättelse sjuttio år senare, inte bara resan undan krig och hot, utan också saknad av det man lämnat. Rekommenderas varmt.

You may also like...

1 Response

  1. Ritva Krokfors Wretemark skriver:

    Du glömde en ester: den kemiska föreningen som blir när man förenar alkohol med syra, resultatet blir ester och vatten. Den praktiska konsekvensen av detta blir att man blir full av Sangria senare än av alkohol, estrar tas nämligen upp i tunntarm och inte i magsäck.

%d bloggare gillar detta: