Det rågade måttet

image

ÅRETS NÄST SISTA DAG – Läser en utsökt krönika av Jakob Carlander i morgontidningen om Marilynne Robinsons författarskap och om nåden. Nåden ”ursprungligen en handelsterm för det rågade måttet. Det där extra, som man inte betalt för eller ens hade rätt att att förvänta sig men som ändå finns där”.

Jag slås över hur innebörden av termen transformerats och idag används istället uttrycket ”måttet är rågat” i vår vardagssvenska för att beskriva besvikelse och en nu-räcker-det-känsla. Och med det så långt bort från den ursprungliga betydelsen nåd som det överhuvudtaget går. Istället för den där extra måttet med skopan har det blivit en skopa för mycket. Varför? Det tål att tänkas på.

You may also like...

2 Responses

  1. Birgitta skriver:

    Intressant det du skriver om hur uttryck förändras över tid. I fortsättningen skall jag tänka på det rågade måttet som det där lilla extra som man inte förväntat sig.

    Gott Nytt År!

    Birgitta

%d bloggare gillar detta: