30 september, 2015

Myndighetsutövning – en bedömningssport?

Av JanneHbom

forbjud_vaderkvarnsjakt_1000x450

-Det finns bättre strider att vinna, säger byggnads- och räddningsnämndens ordförande. Det är inledningen i dagens artikel med anledning av att nämnden inte valt att gå vidare och överklaga Länsstyrelsens beslut om det numera riksbekanta gula huset i Skänninge. Ett beslut som gav husägaren rätt.

Och redan där i första meningen, genom att beskriva ärendet och nämndens myndighetsutövning som en strid visar den c-märkte politikern att han gått vill. När krigiska ordbruk som strid används för att beskriva den kommunala myndighetens dialog med medborgarna har man förmodligen sedan länge glömt bort vem som är till för vem. Vi medborgare finns sannerligen inte till för våra myndigheters skull. När man dessutom verkar fatta sina beslut mer utifrån tyckande än vad som förskrivs i PBL bör man inta en mer ödmjuk inställning till sitt värv och kommunens invånare. Det är dessutom ett allt för välkänt faktum att just beslut runt om i landets byggnadsnämnder allt för ofta baserar sig på tycke och smak. Denna del av den kommunala myndighetsutövningen har en långvarig och tveksam tradition av att mera påminna om bedömningssporter som till exempel konståkning eller styrdanstävlingar.

Men när samma ordförande drar en vals om att ”Länsstyrelsen beslut ger oss tyvärr ingen vägledning hur vi ska besluta i framtiden” då känns isen halare än någonsin. För i Länsstyrelsen beslut ser alla vi andra vägledning så att det räcker och blir över:
Sluta agera smakpoliser. Använd istället er tid och skattebetalarnas pengar åt att utifrån er roll utveckla hela Mjölby. Det är både världsvant och hemkärt.

 

CAT2