31 augusti, 2015

Konsten får inte kosta något

Av JanneHbom

allesvart_1000x450

Morgon sista augusti. Konsten får inte kosta något. I Tranås invigdes i helgen ett nytt konstverk. Mitt i rondellen där Ydrevägen möter Storgatan återfinns nu ”Svartåns krona” ett verk av konstnären Jan Stenberg. En skulptur, en ögonblicksbild av exakt den stund då vattendroppen har träffat vattenytan och kraften i det lilla nedslaget skapar en rekyl av ännu mindre droppar som bildar för en i det närmaste direkt förgänglig krona. Vackert och genomtänkt. Med andra ord ett sant konstverk. Ingen plastknöl från Åtvidaberg. Men också kanske åtta gånger mer pengar än potatisen i Mjölby.

Och redan innan den officiella invigningen är förrättad stormas det i sociala medier:
”Varför inte lägga pengarna på nåt vettigt istället för på en jäkla rondell”
”Man blir ju bara så förbannad”
”Lägg pengarna på något vettigt istället. Skolan tex.”
”Sånt går våra skattepengar till…”

Tongångarna känns igen. Så fort kulturen kostar pengar ska den jagas av banan. Det får tydligen aldrig kosta något. Och lösningen från de som anser att de sitter på lösningen är nästan alltid att ta kulturens pengar och skicka in även dessa pengar till vård, skola och omsorg. Den del av den kommunala verksamheten som redan idag slukar 80 – 85 procent av en kommuns budget.  Mer pengar till dem. När är det nog? När de fått 90 procent? 95 procent? 100 procent? 105 procent…

Kanske har de rätt. Eller så har de helt fel. Tänk om lösningen inte alltid är mer pengar till vård, skola och omsorg på bekostnad av allt annat. Tänk om vi istället för mer pengar började prata om rätt pengar. Det tåls att tänka på.  Under tiden fortsätter vattnet att rinna genom Tranås. Svartåns krona.