19 augusti, 2014

ROT, RUT och nu RIT
men det kommer fler

Av JanneHbom

rxt_600

[LINNEFORS 2014-08-19] Först kom ROT sedan RUT. Nu föreslår Andreas Carlsson, KD-märkt riksdagsledamot från Mullsjö RIT-avdrag – skatteavdrag för allmänhetens köp av IT-tjänster. Enligt Carlsson skulle ett införande av RIT ge 100 nya jobb bara i Jönköpings län. Men varför nöja sig med ROT, RUT och RIT. Det finns ju totalt nio vokaler i det svenska alfabetet. Vi har den kompletta listan.

RAT – Äntligen lönar det sig att vara emot. Om man är emot till exempel ROT och RUT eller bara RUT och inte ROT eller om man bara är emot det mesta i största allmänhet har man med det nya RAT-avdraget i det närmaste vunnit storvinsten. Ju mer man är emot desto större avdrag får man göra. Om den nu införs för det är ett massivt motstånd mot RAT just nu.

RET – ”Det var bättre förr” och nu kan man få skatteavdrag om man tycker det. Alla retrotillbedjare kan fortsätta som förr och längta efter återinförandet av raketost, vänstertrafik och max två teve-kanaler via bordsantenn. Enda skillnaden är att ägarna av dessa åsikter kan med infört RET-avdrag odla sin nostalgi oftare och tätare.

RYT – Vi är många curlingföräldrar som väntat på detta avdrag. Tänk att för en billig penning hyra in en människa som kan ryta till åt ungarna och säga till att de ska skärpa sig, klippa sig och skaffa ett jobb. Precis det vi själva skulle vilja göra om vi bara tordes. Men i stället väljer vi att skjutsa till träning, skaffa Netflix och vallfärdar till vartenda sommarland som finns.

RÅT – RÅT-avdraget är synnerligen nischat men oerhört behjärtansvärt. Det ger skattelättnader för varje gnagare som väljer att överge AIK för att istället välja att stödja annan valfri landsortsklubb. Största skattelättnader uppstår om man väljer någon av föreningarna i Norrlands inland.

RÄT – En av alfabetets mjukaste vokaler kommer att bidra till att handarbetandet som länge levt i en skattemässig gråzon där virkade dukar, broderade tavlor och stickade tröjor med hög klifaktor månglats ut via kontakter och syföreningslotterier äntligen hamnar inom lagens råmärken. Med kraftiga skattesubventioner på tråd, tyg och garn kommer brott i handarbetsbranschen inte längre löna sig. Det är inget att sticka under stolen med.

RÖT – Detta avdrag har kommit till enbart för att skapa skattelättnader i de oönskade bieffekter som uppstod i och med införandet av RYT-avdraget. Här kan viss återbetalning ske av utlägg för terapeutisk verksamhet som kan härröras till behandling av barn och ungdomar, så spar kvittot.