5 juni, 2014

Världens bästa!

Av JanneHbom

Malin-studentskylt2014_2_600

[LINNEFORS 2014-06-05] Idag tog vår yngsta tös studenten. En kämpe som nått ännu ett mål här i livet. Nu blir det fest här i Linnefors.

Det finns många, många människor som jag beundrar och ser upp till. En del känner jag, de är mina vänner, bekanta eller tillhör min familj. En del känner jag bara till och en del har jag bara läst om. Gemensamt för alla dessa är att de var och en har lärt och lär mig ständigt nya saker. Nya saker om livet, världen och inte minst om mig själv.  Men skulle jag behöva namnge någon av alla dessa läromästare skulle det bli en alldeles speciell person – min yngsta dotter Malin.

När Malin föddes 1992 förstod vi ganska snart att Malin inte var som alla andra. Det första vi märke var att hon kanske inte hörde så bra. Hon var hörselskadad. Men det var mer som inte var som det skulle vara. När Malin var 4 – 5 år gammal fick hon genomgå tester som visade att hon var utvecklingsförsenad. Att få ett utvecklingsstört barn det är den värsta mardrömmen. Det har jag hört många gånger. Alla gånger sagt av föräldrar till så kallade friska barn. Alla med det gemensamt att de har ingen som helst erfarenhet av barn med funktionshinder. Vi som är just det, föräldrar till barn med funktionshinder vet att det är rena snömoset, rena svamlet.

Innan vi fick Malin trodde jag mig själv vara en relativt fördomsfri person. Det har jag fått äta upp många gånger. Jag var okunnig, oinformerad och genant inskränkt och fast i schabloner hur utvecklingsstörda är. Men jag hade en otrolig tur. Slumpen gjorde så att Malin kom till oss och vi fick följa med på en spännande kunskapsresa, en resa som på ett tydligt sätt visar att ingen är mer handikappad än vad omgivningen gör en till.

Varför heter det funktionshinder när det egentligen borde heta alternativ kognitiv förmåga. Malin har många talanger men en är särdeles stor. Hon har aldrig någonsin förutfattade meningar om andra människor, vilket är en fantastisk gåva. Hon möter alla i sin omgivning i nuet med öppen famn. Hon får människor att synas och att känn sig behövda. Det har hon alltid gjort.

Idag är Malin en 21- årig tjej som lär sin pappa nya saker hela tiden. Ni ska bara veta vilken tur jag har haft och har. Och idag tog hon studenten. Nu ska vi fira.

Blogg100 
#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad.
Här kan du läsa mer om utmaningen Det här var blogginlägg 97 av 100.